Marius (18) og Eirik (20) fikk en grunn til å stå opp om morgenen

Flott artikkel i Ringerike Blad 24. februar 2019: Marius Brekke og Eirik Bølgenhaugen Solberg fikk hjelp til å komme seg videre da de falt utenfor.

– Jeg var nok ganske forutinntatt om UngInvest AIB (tidligere ArbeidsInstituttet). Men det kunne jeg fort legge vekk, sier Marius Brekke, som i dag er lærling og sikter mot et fagbrev som rørlegger.

Han og tidligere elev Eirik Bølgenhaugen Solberg var tilbake på UngInvest AIB da arbeids- og sosialkomiteen fra Stortinget kom på besøk nylig.

– Jeg ville egentlig ikke være her i det hele tatt, man hadde jo hørt mye rart om stedet fra før. Om folk som ikke fikset skolen og sånn. Det er fort gjort å bli dømt i det samfunnet vi lever i nå, sier Marius reflektert.

Artikkel Ringerike Blad februar 2019

Tilbake: - Her har jeg stått mye og skrudd, sier tidligere kursdeltaker Marius Brekke (18). Han er glad han fikk muligheten til å begynne på UngInvest AIB (tidligere ArbeidsInstituttet). Foto: Anette Marcelle Hallquist

 

Men det tok ikke lang tid før han fant både trivsel og nytteverdi i UngInvest AIB, her møtte han nemlig rådgiver Kine Anett Præsius-Kristiansen som kunne hjelpe.

Marius, som blant annet hadde slitt med depresjon, bestemte seg for at om han ikke kom inn på den linjen han helst ville, skulle han søke seg ut i en bedrift og ta utdannelse den veien.

Prøvetid som lærling

Etter to måneder på UngInvest AIB fikk han prøvetid som lærling hos en lokal bedrift. Det er fortsatt tre og et halvt år igjen til han kan ta fagbrev som rørlegger, men det gjør ingenting. Marius tror han hadde slitt om han ikke hadde fått hjelp hos UngInvest AIB.

– Det er godt å komme seg opp om morgenen, møte gode kollegaer og få noe ut av dagen. Tilhøre et sted. Jeg trives veldig godt, sier han med et smil.

Artikkel Ringerike Blad

Hjelper: Kine Anett Præsius-Kristiansen er rådgiver ved UngInvest AIB og har hjulpet mange ungdommer med å finne veien videre. Foto: Anette Marcelle Hallquist
 

Gode muligheter

Eirik Bølgenhaugen Solberg var tilknyttet UngInvest AIB i tre år. Deretter fortsatte han videregående skole, og denne sommeren skal han ut som l industrimekaniker-lærling. Plassen er ikke sikret enda, men det er gode muligheter, forsikrer han.

– Jeg byttet linje på skolen. Så ble jeg syk. Dette resulterte i at jeg sluttet fordi jeg hadde for høyt fravær, jeg fikk ikke karakterer allikevel. Da fikk jeg tips om AI (ArbeidsInstituttet) som det het før. Det første jeg tenkte var at «dette blir rart». Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle

komme meg opp om morgenen en gang, og syns det var skummelt å gå for å spise lunsj, sier Eirik ærlig og ler ved minnet.
– Man må utfordre seg selv, da ser man fort at ting er ikke så skummelt allikevel, legger han fornøyd til. 

Artikkel Ringerike Blad

Hei sveis: Tidligere kursdeltaker Eirik Bølgenhaugen Solberg har brukt mye tid ved sveiseapparatet. Han har tilbrakt tre år ved UngInvest AIB, og nå er han tilbake på videregående skole. Foto: Anette Marcelle Hallquist
 

Besøk fra Stortinget

Tirsdag ankom det celebert besøk fra Stortinget da arbeids- og sosialkomiteen kom innom. Både Eirik og Marius var der da de kom. Begge håper de at det på sikt finnes penger nok til at alle fylkene i landet kan ha det samme tilbudet til ungdommen.

– Det er rart å tenke på at vi antakelig ikke hadde fått hjelp om vi hadde bodd et annet sted i landet. Alle burde få samme mulighetene som vi har fått, er Marius og Eirik enige om.

Artikkel Ringerike Blad

Risesletta: UngInvest AIB er tidligere ArbeidsInstituttet (AI) på Risesletta. Foto: Anette Marcelle Hallquist
 

Vil se og lære

– I dag er vi her for å lære, og ikke minst høre hva vi kan bidra med, sier leder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (FrP).

– Ingen umiddelbare planer om å la dette blir et pilotprosjekt?

– Vi må se hvilke gode ting man får til her som man kan få til andre steder. Om det blir et pilotprosjekt eller ikke, det er for tidlig å si. Det er derfor jeg gleder meg til å se og lære. Det kan hende jeg blir imponert, sier Wiborg med et stort smil før omvisning.

Blid gjeng: Fra venstre: Komitésekretær Berit Skovly, Niklas Olstad Alm, Ingebjørg Mæland daglig leder UngInvest AIB, Margret Hagerup (H), Solfrid Lerbekk (SV), Geir Sigbjørn Toskedal (KrF), Rebecca Caroline Tangen, Erlend Wiborg (FrP), Lise Christoffersen (Ap), Per Olaf Lundteigen (Sp) og Kari-Anne Vanebo Paulsen. Foto: Anette Marcelle Hallquist

 

I Hønefoss er 50 elever knyttet opp mot UngInvest AIB, totalt er det 200 i Buskerud, det eneste fylket i landet med tilbudet.

– Vi er et videregående tilbud. Alle får lov til å gå hos oss ett år uten at de bruker opp retten til videregående skole. For hver krone man investerer i UngInvest AIB, får samfunnet tilbake den krona og 3 kroner i tillegg. Dette er dokumentert av Det Norske Veritas GL. Dette vil gi en samfunnsøkonomisk verdi i form av lønnsomhet, for vi fører ungdommene tilbake til utdanning eller ut i jobb, sier Heidi Weisten, avdelingsleder ved UngInvest AIB avdeling Ringerike.

Bra sted: - Vi ønsker primært å få til et nasjonalt pilotprosjekt, alle ungdommer fortjener å komme til et tilbud utenom vanlig skole, sier Heidi Weisten, avdelingsleder ved UngInvest AIB avdeling Ringerike. Foto: Anette Marcelle Hallquist
 

Noen har kanskje ikke lykkes med skolegangen, andre trenger faglig påfyll eller har andre utfordringer. Metodene det jobbes etter, og ikke minst resultatene som er nådd, har vakt internasjonal interesse. Kort oppsummert viser undersøkelser at mellom 75–85 prosent er tilbake i videregående opplæring eller arbeid året etter.
– Utdanning er viktig for å mestre livet sitt, for å få en jobb, understreker Weisten. Hun håper dagens politikerbesøk kan føre til at de blir et nasjonalt pilotprosjekt og at det kan settes av mer penger til den viktige jobben. 

– Og det håper ungdommene våre også, sierhun og smiler.

Velkomstkomiteen: Kari-Anne Vanebo Paulsen (t.v.), Niklas Olstad Alm og Rebecca Caroline Tangen skulle ønske politikerne velkommen. Foto: Anette Marcelle Hallquist


Publisert 27. februar 2019, oppdatert 27. februar 2019.