"Fra pinneved til kongetrone"

En historie om det å se det uante potensiale i noen når alle andre har mista trua.

I dag møter dere Truls på 15år. En gutt som aldri helt har følt at han passet inn på skolen. Dette har resultert i mye frustrasjon som for mange har blitt sett på som et bråkete ytre. Før Truls begynte på UngInvest AIB var han nesten ikke på skolen og livet ellers var på vei i feil retning. Men det å bli sett, at noen ser det uforløste potensialet som ligger i deg at noen viser deg tillit og er oppriktig opptatt av at du skal lykkes det gjør noe med deg. Det er nettopp dette som gjorde den store forskjellen for Truls og som startet en fantastisk endringsprosess på UngInvest AIB.

På UngInvest AIB avd Midtfylket fikk Truls mulighet til å jobbe med og forme i tre og metall, noe han har stor interesse for. Sammen med hovedinstruktøren på treverkstedet Jon Andre, fikk han begynne på et prosjekt som omhandlet å lage en middelalder trone til forsvarets hundeskole. Den skulle stå i Jack bar som er en hyllest og et samlingssted for veteraner som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Sammen med instruktørene sine Jon Andre og Jan Sverre, la han en plan for hvordan tronen skulle utformes. Det kom til å bli et prosjekt som hadde fokus på å se muligheter og lage noe ut av ting som andre ville ha kastet. «Jeg lagde noen skisser på hvordan jeg ville ha det, men det meste er blitt til underveis og alt er utifra fantasien og eget hode» forklarer Truls. «Sidene på stolen er formet som K9 det er hjørnetennene til schæferen.» forteller Truls. «Det har tatt vanvittig mange arbeidstimer å få ferdig denne trona, men det har vært gøy å jobbe med det og jeg har kosa meg med arbeidet. Det har gjort at jeg har møtt opp hver dag, jeg har bare en dag fravær siden jeg begynte her. Det er ikke alt på tronen jeg har vært helt fornøyd med, sånn som armlenene, men da tok jeg de av og lagde helt nye.»

Når jeg spør hva slags styrker han mener han har brukt under prosjektet så trekker han frem utholdenhet, samarbeid og kreativitet. «For en tid tilbake tror jeg ikke mange ville tenkt at jeg hadde styrken utholdenhet, men den har jeg brukt på dette prosjektet.» Instruktør Jan Sverre legger til at «Truls kommer til å nå utrolig lang så lenge han har trygge voksne rundt seg som tror på ham og støtter ham. Om ti år kommer nok Truls til å bli en ettertraktet snekker som restaurer gamle hus. Hvis jeg hadde drevet snekkerfirma hadde jeg ansatt ham på flekken. Han er virkelig til å stole på og stiller alltid opp for andre.»  Drømmen videre er å bli tømrer og han har søkt seg inn på VG1 bygg og anlegg fra høsten av. «Jeg må drive med noe der jeg kan utfolde kreativiteten min» sier Truls. Når Truls blir spurt om hvor mye AIB har betydd for hans endring svarer han at «det nok må ligge på en 8, på en skala fra en til ti. De to resterende er de kameratene mine som har hjulpet og støttet meg.

 «Det har vært en spennende reise både å se den utrolige endringsprosessen som Truls har hatt og ikke minst hva han har klart å skape ut av ingenting. Gamle materialer som ingen tenkte kunne bli noe annet enn pinneved. Denne tronen er blitt et bilde på den utviklingen Truls har hatt, fra noen ingen trudde kunne bli til noe, til den flotte gutten som møter opp hver dag, jobber hardt, er utholden og utrolig kreativ. Han har virkelig fått brukt sitt uforløste potensial. Vi er kjempe stolte av ham. Sier Jan Sverre. «Jeg er stolt selv også» sier Truls, «håper pappa også blir det.»

 

«Tenkt at denne tronen skal stå i Forsvarets Gildehall i årene som kommer med din signatur på. Tenk hvor mange som kommer til å se og bli imponert over det du har laga,»  sier Jan Sverre. «Ja de er ganske kult å tenkte på,» sier Truls fornøyd. På fredag ble tronen pakket og fraktet til Jack bar på forsvarets hundeskole. Her ble de tatt varmt i mot Bjørnar Halstvedt fungerende sjef kursseksjonen. De fikk omvisning og god informasjon om hundeskolen og de fikk også sett ulike sider hos hundene – både som kosete og på jobb. Ungdommene fikk også mulighet til å teste dette i praksis. Det ble en høytidelig avduking av tronen der hele hundenorge var tilstede i rommet alle avd. sjefer til hundetjenesten i Forsvaret, rundt 30-40 tilstede i rommet. Carsten Bekken Sjef fagseksjonen FHSK holdt en flott tale der han utrykte en utrolig takknemlighet for den jobben gutta på AIM hadde gjort og hvor viktig bidraget er ift arbeidsmiljø og det sosiale felleskapet i Hauerseter leir . Tronen er nå en del av historien til FHSK. Han uttrykkte også at AIM alltid er hjertelig velkommen tilbake. En fantastisk dag og opplevelse både for voksne og ungdommer. 

Ungdommer som deltok: Truls Haavik, Marius Nybråten, Tom Christian Dahlslier, Philip Muhonen Kantula

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/a-tL85AjWmM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Publisert 15. juni 2016, oppdatert 14. juni 2018.